Google streetview, maar dan als 3d video

2

Adv.:

“3D video, dat kan toch helemaal niet?” Dat zal vast een van de eerste dingen zijn die bij je opkomt. Dat was in ieder geval wel mijn eerste reactie. Blijkbaar kan het sinds kort wel. Het Groningse bedrijf  Yellowbird is er mee bezig gegaan. Tot voor kort was de video te bezichtigen op de gemakkelijk te onthouden url www.yellowbirdsdonthavewingsbuttheyflytomakeyouexperiencea3dreality.com. Hier staat op het moment echter alleen nog wat informatie over het concept. De video is echter gelukkig nog wel te zien bij Humedia.

Google Streetview

De 3d video doet mij nog het meest denken aan google Streetview. Ook hier kun je vanaf elk punt alles in 3d bekijken. Het voordeel van Streetview is echter dat je zelf kunt bepalen waar je heen gaat. Dat kan bij deze 3d video niet, je kunt alleen om je heen kijken.

Bekijk het de 3d video zelf hieronder. Door met je muis te slepen navigeer je door de video, net als in Google Streetview

The making of 3d video

Het maken van deze 3d video zal niet simpel zijn geweest. Dat blijkt ook uit de website. Yellowbird heeft verschillende dingen zelf moeten ontwikkelen.

 • de video camera. Deze lijkt een beetje op de camera van de Google Streetview camerawagen. Het apparaat van Yellowbird gebruikt 6 camera’s die continue een indrukwekkende datastroom genereren.
 • een studio. Om de beelden te combineren en het geluid goed te zetten was een studio nodig. Reken maar niet op 3d video voor de consument op korte termijn
 • een speciale video player. Een afspeel programma voor 3d video bestond nog niet.
 • een speciale techniek die ervoor zorgt dat er servercapaciteit wordt bij geschakeld wanneer nodig.

Het zal vast nog wel even duren voordat 3d video klaar is voor gebruikt. Ik vraag me vooral af voor wat voor toepassingen dit handig is. Wat denken jullie hierover?

Als je dit bericht interessant vond, kun je overwegen om lid te worden van onze RSS feed. Of wil eerst de volgende berichten nog lezen?

Praatjes van lezers

2 betweters plaatsen hun mening over het bericht “Google streetview, maar dan als 3d video”
 1. Erwin Sigterman (2 comments.) schreef:

  Dit is wel erg cool.

  Ik zie wel mogelijkheden in de reisbranche. Even rondkijken in je hotel terwijl je er doorheen loopt, subtropisch zwembad bekijken in CenterParcs of kunnen zien wat er allemaal op het strand te beleven valt.

 2. Jens Swelson (77 comments.) schreef:

  Ja inderdaad. Ik zat zelf ook te denken aan toepassingen voor huizenwebsites zoals Funda. Je kunt da gemakkelijk een huis van innen bekijken.