Facebook heeft schijt aan uw privacy!

15

Adv.:

Dat lijkt me toch aardig duidelijk. En ik altijd maar denken dat Google het zo slecht deed op het gebied van privacy. Nadat alle info over mij gemakkelijk vindbaar werd via wie o wie en ik al een bericht plaatste over de geweldige film van xs4all genaamd; privacy matters, ik een poken complot vermoede(oké dit was een beetje overdreven 😉 ) is dit al weer het vierde bericht over privacy. Ik zal het hier niet bij laten. Helaas. De overheid en bedrijven moeten eens een tegengeluid horen nadat ze nu al jarenlang grote hoeveelheden informatie van de consumenten verzamelen.

Blijkbaar snapt men niet dat we hier niet op zitten te wachten.

Facebook en uw privacy

Ditmaal betreft het dus Facebook. U kent het vast wel. Dit is die social media site waar u in een donker verleden ook ooit eens een profieltje voor heeft aangemaakt en waarvan u nog 24 vriendenverzoeken van in uw inbox van uw mailclient heeft staan. Waarschijnlijk ook nog eens van dames met een mooie profielfoto en een leeftijd van rond de 24. U bent niet de enige reeds een slordige 150 miljoen idioten gaven net als u, hun privacy weg. Naar verwachting is dit aantal in maart zelfs al opgelopen tot 200 miljoen.
in 2007 deed Facebook al eerder een misstap. men lanceerde het advertentieprogramma Facebook Beacon waarmee informatie over gekochte producten zichtbaar werd voor de mensen die je in je netwerk had. Na een felle golf van protest en een petitie die in korte tijd meer dan 50 duizend keer ondertekent werd, zwichte facebook voor de druk.

Facebooks omstreden privacy voorwaarden

Al vanaf het begin had het bedrijf vrij ruime voorwaarden in haar privacy beleid staan. Deze week zijn deze veranderd wat werd ontdekt door een Amerikaanse site. De huidige voorwaarden hielden ongeveer in dat men alles mocht doen met je gegevens maar dat de voorwaarden vervielen als je je lidmaatschap beëindigde. Voortaan is zelfs dit niet meer van toepassing. In het nieuwe document staat het ongeveer als volgt:

“De volgende onderdelen zullen blijven bestaan nadat u uw Facebook account heeft beëindigd: beperkte handelingen, gebruikersmateriaal, uw privacygebruiken, cadeaukredieten, eigendom, voorbehouden rechten, licenties, ingezonden items, meningsverschillen, klachten, compensaties, algemene disclaimers, beperkte verantwoordelijkheid, beëindiging van de Facebook-dienst, schikkingen, overheidswetten, vervolgingen, rechtsmacht en andere.”

Ofwel: geef ons gerust je info, wij zullen deze gegarandeerd doorverkopen aan andere bedrijven. Dit doen we ook nog nadat u uw account heeft opgezegd. We zullen uw info doorverkopen aan betrouwbare én onbetrouwbare bedrijven.

Facebooks leus

Misschien moeten ze hun spreuk op de voorpagina toch eens aanpassen.

Met Facebook ben je verbonden geketend en deel je alles met iedereen in je leven al je persoonlijke informatie met iedereen waarvan je het niet wilt.

Als je dit bericht interessant vond, kun je overwegen om lid te worden van onze RSS feed. Of wil eerst de volgende berichten nog lezen?

Praatjes van lezers

15 betweters plaatsen hun mening over het bericht “Facebook heeft schijt aan uw privacy!”
 1. klaas (4 comments.) schreef:

  je tekent er zelf voor. als je geen vrienden hebt, gebruik het dan niet. forums zijn erger: na deleten account blijven al je posts staan. social media is bs; je tekent er zelf voor. als je geagiteerd bent over vriendenaantal ventileer dit niet via blog. blog is de kanker van het internet. klaas out.

  • Jens Swelson (77 comments.) schreef:

   Thnx voor je steun klaas. Ik zie mijn blog Spenk.nl eigenlijk ook als een kankergezwel.

   Vriendenaantallen zijn btw niet het probleem. Mijn account bij Facebook zal ik ook gewoon blijven houden. De hoeveelheid nieuwe info die er op komt, zal echter minimaal zijn. 😉

 2. Kristof (1 comments.) schreef:

  Het ergste is: als ik hier niet mee akkoord ga, na de wijziging, en ik zet m’n account stop, hebben ze nog steeds data!…

  Thanks voor the headsup 😉

 3. klaas (4 comments.) schreef:

  je kan je naam wijzigen en obscene uitingen doen tegenover andere mensen. dan vernietigen ze je account en wissen alle sporen uit.
  mensen die facebook hebben die willen het ook, je kan een andere naam opgeven maar als ik in plaats van klaas een andere naam zou doen, hoe moeten mijn vrienden me dan opzoeken? de mensen zelf zijn het probleem, hoe durven mensen ‘privacy’ aan te halen, als ze vrijwillig hun naam, geboortedatum, hobbies, kinderen, partners, foto’s en noem maar op over zichzelf op het net smijten? en dan gaan zeuren over privacy. maar je hebt een punt ze moeten het ook wissen als jij dit verlangt.
  mensen die dingen zoals dit posten http://www.vimeo.com/2805323 hechten uiteraard waarde aan hun privacy ook al is het niet je eigen naam, stel je voor dat mensen je zoekopdrachten kunnen achterhalen waarom de interesse in kleine kinderlijfjes? maar het is zo een grappig filmpje! correct.

 4. klaas (4 comments.) schreef:

  op basis daarvan zouden ‘ze’ aan de hand van een ip-adres via google kunnen uitvogelen waar je daadwerkelijk op zoekt op welke sites je komt, en als er aanleiding voor is, je pc ‘bekijken’. hierna moet je op basis van wat ze aantreffen al dan niet de gevangenis in. veel mensen zijn bang hiervoor. ik niet. het is een flauw argument: ik heb niets te verbergen. hoeveel mensen zijn er ten onrechte veroordeeld dan? niet heel veel nee. enige slachtoffers zijn de mensen welke tot nu toe door de mazen van het net geglipt zijn.

 5. Jens Swelson (77 comments.) schreef:

  Dat filmpje wat je aanhaalt is niet mijn eigendom. Ik heb dit op Vimeo geplaatst met als bedoeling er ooit nog eens een blogpost over te maken. Ik vond het een erg mooi filmpje ;).

  Tja, je noemt als argument dat je niks te verbergen hebt. Maar wat denk je van identiteitsdiefstal etc.?

 6. klaas (4 comments.) schreef:

  identiteitsdiefstal is vaak genoeg voorgekomen. een zus ging een aantal jaar geleden regelmatig uit: een of andere creep had toen foto’s van een website gehaald en hiermee een profiel gemaakt waarmee hij zich voordeed als haar. om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk is hij hiervoor veroordeeld. als de website en zijn internet provider zijn ‘privacy’ had beschermd, dan zou de kleine vieszak zich nu nog steeds als haar voordoen.

  over facebook, je hebt gelijk. het doorverkopen van privacy gevoelige informatie heeft niets te maken met waar de mensen vrijwillig voor tekenen.
  overigens probeerde ik enkel een discussie op gang te brengen, dit is een goedgeschreven blog en de onderwerpen zijn zeker interessant, dat moest ik even kwijt. ik ben niet echt into de privacy hype, maar dit alles heeft me zeker aan het denken gezet.

 7. Jens Swelson (77 comments.) schreef:

  Dat bedoelde ik inderdaad. Verre van prettig.

  Thnx voor je compliment 😉

 8. McKillem schreef:

  Facebook heeft dit inmiddels gerectificeerd.

 9. Jens Swelson (77 comments.) schreef:

  @McKillem: Heb je een bron?

 10. Edwin (1 comments.) schreef:

  De bijna panische moeite die personen doen om in hun échte privésfeer de privacy te beschermen geldt blijkbaar niet voor online activiteiten, daar geldt de regel hoe meer ( publieke ) profielen hoe liever ?

 11. Ton van Houten schreef:

  Zolang er geen duidelijke wetgeving is rondom privacy, naming and shaming etc op Internet en blogs en forums zelf geen ‘normen en waarden’ kennen, zal misbruik nog wel even voortduren. Echter sta ik niet vreemd te kijken als velen straks de deuren moeten, cq moeten sluiten. Doet de wetgeving het niet, zal de publieke opinie het wel gaan doen. Volgens mij laten de adverteerders het ook al aardig afweten om imagoschade te voorkomen.

 12. Reiniger (1 comments.) schreef:

  Die privacy, dat blijft toch maar een delicate kwestie. Zelf heb ik aangevinkt dat m’n profiel niet teruggevonden mocht worden via Google. Nu ik binnenkort ga solliciteren zou ik het niet aangenaam vinden mochten toekomstige werkgevers m’n naam Googelen en daar bovenaan een link naar m’n facebookpagina en bijhorende avatar zien. Facebook blijft iets tussen mij een mn (naaste) vrienden!

 13. John(new comment) schreef:

  Als je dit artikel zo leest dan heeft het helemaal geen nut om je account te sluiten mocht dat nodig zijn. Ik wist niet dat Facebook daar zo ver in ging dat ze je gegevens ook na sluiting gewoon blijven gebruiken.

Trackbacks

Bekijk wat andere bloggers te melden hadden over dit bericht...
 1. […] je bij Hyves, Linkedin en Facebook bent aangesloten, kan ik nog wel begrijpen. Een profiel op deze websites is leuk om je contacten te […]