Poken; RFID nu ook als gadget?

20

Adv.:

Het lijkt een ware rage, iedereen heeft het erover, de poken. Op de website do you poken, wordt het poken-concept helder en duidelijk uitgelegd. De poken is reeds bij verschillende aanbieders te koop(affl.).

de poken

Poken

De poken is een klein usb-stickje met een rfid-chip. Als je de poken van 2 mensen tegen elkaar houd, wisselen de poken een soort van digitaal visitekaartje uit. De ander krijg dan, voorzover je dat hebt ingesteld, bijvoorbeeld je naam, telefoonnummer, e-mailadres, Facebook account link, Linkedin en ga zo maar door op zijn poken. Of het poken-idee is gejat, weet ik niet. Wel is het zo dat er al enige tijd een concept bestaat dat My name is E heet en erg veel op lijkt op poken.

Lang niet iedereen heeft een visitekaartje, ik denk nog geen 20% van de volwassenen. De drempel om een poken te kopen en te gebruiken is naar ik denk een stuk lager dan het kopen van visitekaartjes. De redenen zijn waarschijnlijk als volgt:

 • De poken is goedkoper. Je koopt de poken voor ongeveer 15 euro. Visitekaartjes laten drukken kost minstens 40 euro(de aanbieder die er mee adverteert dat ze gratis zijn, achterwege gelaten), en dan hebben we het nog niet over het (laten) ontwerpen van de kaartjes.
 • De poken ziet er leuker uit. Poken is aantrekkelijker voor jongeren en minder duf en saai als een visitekaartje.
 • De poken heeft alles in zich om een hype te worden. Als iedereen de poken heeft, zal de rest eerder geneigd zijn er ook een te kopen. De poken zit nu waarschijnlijk in de periode van de Early adopters van de product-levenscyclus.
 • Reeds een groot aantal media berichten over dit product.

Men heeft ook een video uitgegeven om het poken-concept te verduidelijken.

Poken een complot van de overheid?

Ik voorzie echter een complot! Waarschijnlijk zit de overheid achter het poken. Dit is een manier om de consument op een subtiele wijze meer gewend te laten raken met de beruchte RFID-chip(deze chip wordt ook gebruikt in de poken), welke ook gebruikt wordt in de voor de OV-chipkaart en de nieuwe Nederlandse id-kaart en het paspoort.

Als je de laatste tijd(laatste maanden en jaren 🙂 ) het nieuws een beetje hebt gevolgd, dan heb je ongetwijfeld deze onderwerpen verschillende keren langs horen komen. De OV-chipkaart is bijvoorbeeld al helemaal gehackt, en ook over de identiteitsbewijzen was veel kritiek. Zo bleken ze bijvoorbeeld zeer eenvoudig te kopiëren.

Hoe poken wordt ingeburgerd

Door mensen zelf zo’n rfid-chip te laten kopen, en ze er mee te laten spelen, wennen ze eraan. Mensen accepteren eerder dat anderen hun gegevens kopiëren, hoewel dit nu dan dus nog bewust gebeurd. Zo wordt het kleine beetje privacy dat we nog over hebben, helemaal weggevaagd.

Poken, de nadelen

Dat poken niet alleen maar voordelen heeft, lijkt me wel duidelijk. Toch wil ik die nadelen van Poken even op een rijtje zetten.

 • De poken is gewoon een usb stick. Hier kunnen virussen of spy- en malware voor ontwikkeld worden die zich verspreiden via het poken met andere mensen. Deze rommel kan dan de gegevens bijvoorbeeld doorsturen naar criminelen die er misbruik van maken
 • Wat als je je Poken kwijt raakt? Het lijkt erop dat je gegevens die op de poken staan, gewoon op straat komen te liggen.
 • Hoewel misschien erg onwaarschijnlijk, de poken kan een complot zijn van overheden om de RFID-chip in te burgeren.
 • Je kunt slechts 64 digitale visitekaartjes kwijt op je Poken.
 • Veel mensen vinden de poken er kinderachtig uitzien. Ik geef ze daar geen ongelijk in. Dit schijnt te maken te hebben met de doelgroep(jongeren van 15 tot 25 jaar)
 • Lang niet iedereen heeft een Poken. De andere moet een poken hebben om gegevens uit te wisselen. Dit kan natuurlijk gewoon een kwestie van tijd zijn.

Wat denk jij ervan? Dat het poken een complot is, is misschien wat overdreven, maar misschien(helaas) wel realistisch. Laat even een reactie achter.

Je kunt de poken onder andere kopen bij Gadgetfabriek.

Als je dit bericht interessant vond, kun je overwegen om lid te worden van onze RSS feed. Of wil eerst de volgende berichten nog lezen?

Praatjes van lezers

20 betweters plaatsen hun mening over het bericht “Poken; RFID nu ook als gadget?”
 1. Matthijs (1 comments.) schreef:

  Dat hele privacy verhaal vindt ik nogal meevallen. We pinnen toch ook al tig jaar? Vindt het poken een beetje overtrokken. Wel een leuk idee maar ze zien er nog wel een beetje kinderachtig uit.

 2. Thomas (1 comments.) schreef:

  Hallo,

  Voor de mensen die er snel bij willen zijn, ik heb een aantal POKEN te koop.
  (link verwijderd, geen commerciële links aub 😉 )

  Gr, Thomas.

 3. Erwin (1 comments.) schreef:

  Zelf heb ik nog geen poken, maar ik ken de man die de poken in Nederland geïntorduceerd heeft persoonlijk. Op twitter is de poken hot en we weten er inmiddels al heel wat van. Mbt de genoemde nadelen:’

  De poken is gewoon een usb stick… Ja, maar die is niet beschrijfbaar, dus geen kans op virussen.

  Wat als je je Poken kwijt raakt? … De poken bevat zelf géén persoonsgegevens, alleen een identificatienummer. Pas als je hem gebruikt om (met wachtwoord) in te loggen op doyoupoken zie je de persoonsgegevens.

  de poken kan een complot zijn van overheden… @Corne, de twitternaam van de man die de poken in Nedreland geïntroduceerd heeft is zeker geen vertegenwoordiger vand e overheid, maar een collega van mij.

  Je kunt slechts 64 digitale visitekaartjes kwijt op je Poken… Ja, maar als je de gegevens over hebt gezet naar doyoupoken is ‘ie weer leeg en kunnen er weer 64 nieuwe op.

  Veel mensen vinden hem er kinderachtig uitzien… Tja

  Lang niet iedereen heeft een Poken…. idd een kwestie van tijd

  • Jens Swelson (77 comments.) schreef:

   Bedankt voor je uitleg! Wist niet dat je er voor in moest loggen. Ik heb trouwens het idee dat de poken ook vrij populair is onder mensen die totaal niet binnen de doelgroep vallen, dus mensen ouder dan 25. Weet je hier ook iets van?

   • Mike Philippens schreef:

    Als je niet precies weet hoe het werkt, waarom schrijf je er dan wel een negatief verhaal over? Een kwestie van: ik zie wat nieuws dat op een hype lijkt, laat ik het eens afkraken? Koop dan op zijn minst zo’n ding, probeer het uit en schrijf een verhaal dat hout snijdt. Beter nog: denk er eens over na, want je verhaal gaat absoluut nergens over. Het enige dat een beetje lijkt op een steekhoudend commentaar is het kinderachtige verhaal. Ik vind dat poken een beetje kinderachtig. Ik heb er een van mijn werkgever als gadget, maar ik denk dat ie binnen 2 weken ergens in een hoek ligt.

 4. madbello (4 comments.) schreef:

  Zo had ik het nog niet bekeken, maar gelukkig geeft Erwin een duidelijke uitleg 😉

 5. madbello (4 comments.) schreef:

  ups ! Was vergeten te zeggen dat visite kaartje ook niet duur hoef te zijn, je kan er zo op internet 250 bestellen en je betaald alleen de verzend kosten ( 5euro ?)

  Tik maar ”gratis visite kaartjes” in google

 6. Jens Swelson (77 comments.) schreef:

  Ja ik weet het, ik refereerde er ook naar in mijn artikel ;-). Maar bij hen krijg je er dan wel reclame bij, etc. Er zitten nogal wat addertjes onder het gras.

 7. ChingChuan (19 comments.) schreef:

  Meen je dat privacy-verhaal nu écht?

  Ik ben zelf ook niet zo voor de RFID-chips in onze paspoorten, maar dat betekent nog niet dat ik overal complotten achter zie? Er is maar één ‘complot’ en dat is de wijdverbreide gedachte dat ‘hoe meer gegevens, hoe sneller je eventuele boeven/terroristen/etc. kunt vangen’. DAT is de kern van al het gedoe wat de overheid over ons uitstort (vingerafdrukken, irisscan in het paspoort…). Daar ben ik het dus absoluut niet mee eens – maar dat is nog geen reden om een legitiem bedrijf dat diezelfde toepassing voor iets ‘nuttigs’ gebruikt, ook maar meteen te verdenken…

  (maar goed, maak je liever teveel zorgen over je privacy dan te weinig, aangezien het gros van de Nederlanders het niet kan schelen, en dat willen we natuurlijk ook niet).

 8. Jens Swelson (77 comments.) schreef:

  Haha, lees het met een knipoog 😉

  Maar het is wel zo dat het slecht staat met onze privacy..

 9. Mike Verdugt (1 comments.) schreef:

  Special voor de laatste nieuwtjes over de Poken hebben we een Poken Benelux Group of Facebook.
  We nodigen je graag uit om lid te worden.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=72411880324

  Have fun, Mike

 10. Michael (1 comments.) schreef:

  http://www.SPAM4U.NL! Bestel je digitale visitekaartjes goedkoop en snel!

  Je kan ze hier bestellen voor €13,95 p.s. Andere websites die ze goedkoper aanbieden hebben ze vaak niet op voorraad, of de acties zijn voorbij/prijzen verhoogd.

  http://www.SPAM4u.nl

  Edit: Spam is niet gewenst hier.

 11. Axel (1 comments.) schreef:

  Ik ben te oud voor deze dingen, ze zien er kinderachtig uit en even opslaan in het geheugen van de GSM is net zo makkelijk.

 12. Lorenz van Gool (1 comments.) schreef:

  Ik geloof niet in een complot, maar heb wel een artikel geschreven met meer inzichten over en ervaringen met Poken: Check http://www.tweepuntnul.net/index.php/2009/07/08/toffe-sleutelhangers-met-een-leuke-functie/

 13. Henk schreef:

  Dat complot verhaal lijkt me ook wat overtrokken.
  Maar wat de privacy betreft verbaast het me dat niemand refereert aan het privacy statement op de website http://www.doyoupoken.com . Daar moet je je eerst registreren voordat je er uberhaupt op kan en dus het privacy statement kan lezen (niet zo netjes!). Maar Google doet wonderen, en dan zie je ook dat je aardig wat spam kunt gaan verwachten, al verwoorden ze dat natuurlijk niet zo.
  En dan natuurlijk het feit dat al je gegevens op een website staan die natuurlijk ook weer te kraken is.

  Al met al zitten mij teveel risico’s aan deze gadget, en voor het beperkte nut dat ze hebben zie ik het niet zitten er iets mee te gaan doen.

 14. Erwin Sigterman(new comment) schreef:

  Gelukkig is Poken nooit echt doorgebroken. Met de telefoon op zak heb je alles wat je nodig hebt om gegevens uit te wissen. Straks met gezichtsherkenning wordt het pas echt interessant…

  • Jens Swelson(new comment) schreef:

   Nee, je hoort er tegenwoordig inderdaad nooit meer van. Pech voor de uitvinders van het ding. 😉

 15. Martien de Jong(new comment) schreef:

  Mijn mening is dat privacy niet meer iets van deze tijd is. Mensen komen steeds meer over elkaar te weten, of ze nu willen of niet.

Trackbacks

Bekijk wat andere bloggers te melden hadden over dit bericht...
 1. […] heb pas ook een artikel geschreven over poken, hoe zou deze hype bijdragen aan de privacy van mensen en hun bewustwording? Stem of voeg toe aan […]

 2. […] en ik al een bericht plaatste over de geweldige film van xs4all genaamd; privacy matters, ik een poken complot vermoede(oké dit was een beetje overdreven ) is dit al weer het vierde bericht over […]