Review: De Seagate FreeAgent Pro

0

Adv.:

Review: Seagate FreeAgent Pro 320GB (7200rpm, USB 2.0/1394/eSATA, 16MB)

De Seagate Freeagent Pro Inleiding

Ik heb deze externe harddisk gekocht op 6 augustus 2007 omdat ik extra harde schijfruimte nodig had voor mijn computer en omdat ik graag mijn bestanden veilig gebackupd wilde hebben. Ik heb rondgekeken naar verschillende externe harde schijven. Omdat ik al een Seagate harde schijf in mijn pc had zitten, die het goed doet en omdat Seagate 5 jaar garantie geeft heb ik besloten voor een Seagate schijf te gaan. Uiteindelijk is het dus de Seagate Freeagent Pro geworden met usb, eSata en firewire aansluiting. Ik ben voor degene met firewire gegaan omdat firewire net iets sneller is dan usb. Ook had ik geen eSata uitgang op mijn moederbord.

http://tweakers.net/ext/i/productsurvey/6247/4809.jpg

De Seagate freeagentpro in actie, de aangesloten firewire is niet de orginele kabel.

Algemene uitstraling

Ik hou wel van mooi design en dat is ook een van de redenen dat ik voor de Freeagent Pro heb gekozen. Hij ziet er namelijk erg gelikt uit met zijn oranje verlichting, glimmende voet en zeer strakke behuizing. Ik persoonlijk vind vooral de geborstelde-staal-look erg strak.

Aangezien een foto meer zegt dan duizend woorden:

http://techgage.com/reviews/seagate/freeagent_pro/seagate_freeagent_02.jpg

Klik op het plaatje voor een vergroting.

De geluidsproductie

Wat mij na enige maanden van gebruik pas opviel, was dat hij zo enorm fluisterstil was. Als je oma in het bejaardenthuis een van haar breinaalden zou laten vallen dan zou dat een kabaal maken, in vergelijking met de geluidsproductie van de Freeagent Pro.
Als je hem vastpakt dan voel je dat hij trilt. De Freeagent Pro staat op rubberen voetjes en die zorgen voor een goede geluidsdemping, maar volgens mij komt het niet alleen daardoor.
De Freeagent Pro staat namelijk ook nog haaks op de voet waar je de stroom en datakabel aansluit. Deze voet zit aan de schijf zelf vast, maar volgens mij heeft dit ook een geluidsdempende functie. Je kunt de verbinding ertussen namelijk iets bewegen. Ik denk dat er daar nog een rubberen verbinding zit wat zorgt voor een nog betere geluidsdemping

Prestaties

De prestaties zijn goed, kopiëren en dergelijke gaat goed snel. De grootste bottleneck is natuurlijk de aansluiting. ESata is het snelst. Aangezien ik de schijf alleen gebruik als back-up schijf en om wat andere grote bestanden op te zetten die ik maar weinig gebruik, heb ik hier maar weinig ervaring mee.

Featureset en software

De Freeagent pro is standaard uitgevoerd met alleen eSata en usb 2.0 Ik heb dus gekozen om ook firewire er bij te nemen. Het is mogelijk om te wisselen tussen eSata & usb en 2 maal firewire door middel van modules. Je kunt deze er aan de onderzijde inschroeven(zie foto). Dit is op zich niet o heel handig, het was handiger geweest als alle aansluitingen al standaard in de voet hadden gezet. Dit had ook makkelijk gepast. Alleen door dit via modules te doen kan Seagate dus gemakkelijk twee versies produceren bij de firewire versie zit er dus alleen een extra firewire module bij.

Verder zit er nog een stroomkabel met trafo, een firewire kabel en een usb kabel bij. Erg leuk is de handleiding die erbij zit. Die is erg kort maar ook zeer duidelijk geschreven en zo is het ook voor de leek mogelijk om dit ding werkend te krijgen. Voor de gevorderde gebruikers zou wat meer informatie wel welkom zijn.

Bij de Freeagent Pro wordt ook een tweetal software geleverd. De ene is een soort van driver en tooltje om wat dingen met betrekking tot de schijf in te stellen, bijvoorbeeld hoe lang de verlichting aan mag staan, of zelfs uit moet. En hiernaast wordt ook nog het back-up programma Memeo Autobackup meegeleverd. Dit is dit tooltje, alleen dan met een Seagate skin.

http://www.trustedreviews.com/images/article/inline/4498-AutoBackup.jpg

Het bijgeleverde back-up programma

De back-up software is erg gebruiksvriendelijk. Na de installatie kun je een backup plan opstellen. Je selecteert eerst waar naartoe je, je bestanden wilt back-uppen(de Freeagent Pro schijf dus), hoeveel versies van elk bestand bewaart moeten blijven, en of er encryptie gebruikt moet worden. Dan selecteer je de mappen en de soort bestanden die je wilt backuppen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een map met bestanden toevoegen, maar je kunt ook instellen dat hij bijvoorbeeld alle Word documenten die op je computer gevonden worden backupt. Ook is het mogelijk bepaalde bestanden en/of mappen uit te sluiten.

Een nadeel van het back-upprogramma vind ik dat hij vrij groot is(ongeveer 150 MB, vraag me af waarom) en dat hij er niet bijgeleverd zat op een cd. Mocht je het bestand per ongeluk deleten dan kun je het dus niet meer gebruiken. Zal wel een kostenbesparende maatregel zijn.

Stabiliteit & betrouwbaarheid

Dit is gewoon goed. Hij valt nooit zo maar uit. Seagate geeft 5 jaar garantie op de Freeagent Pro dus mocht hij kapot gaan, dan kun je daar altijd nog gebruik van maken. Ik denk echter niet dat dit nodig zal zijn.

Compatibiliteit

Op mijn computer met Windows Visa 32 bit werkte hij meteen, onder Windows xp ook. Ik heb geen ervaring met de 64 bit versies en ik weet ook niet of de software hiervoor geschikt is.

Mobiliteit

Voor de mobiliteit heb ik deze harde schijf niet gekocht. Hij staat 24/7 bij mijn computer thuis. Hij is opzich niet erg groot, maar ik denk dat je moet oppassen dat je de voet er niet afbreekt. Verder ziet hij er ook niet echt uit dat hij bedoelt is om mee te nemen. Daarvoor heeft Seagate de Freeagent Go serie ontwikkeld

Warmteproductie

De schijf wordt wel een beetje warm, maar dit valt echt mee. Ik weet niet of hier bij Seagate over nagedacht is, maar hij zal volgens mij niet snel overhit raken.

Overig

Uiteindelijk wil ik nog wat aandacht besteden aan het aan/uit knopje. Dit is best een apart ding. Hij is aanraak gevoelig, je kunt hem dus niet indrukken, maar hij voelt het wanneer je je vinger erop legt.

http://tweakers.net/ext/i/productsurvey/6247/4812.thumb.jpg

Je zet de Freeagent pro aan dioor eenvoudig weg het knopje aan te raken. Hij zal dan ee tijdje blijven draaien en dan, als je hem niet gebruikt, in de standbystand gaan met de verlichting aan(als je eSata gebruikt) of uit( als je usb of firewire gebruikt). Door het knopje ongeveer 5 secobde aan te raken gaat de Freeagent pro uit. Je kunt hem nu loskoppelen van de stroom. Hij gaat pas weer aa als je de stroom los- en weer aankoppelt.

Prijs

Ik heb er destijds 132,90 voor betaald. Dit was zo’n 15 euro duurder dan de usb versie. Ik vond de prijs(toen) best redelijk. Nu zou je voor deze prijs toch iets meer capaciteit mogen verwachten.

Deze review staat ook op tweakers.net

Als je dit bericht interessant vond, kun je overwegen om lid te worden van onze RSS feed. Of wil eerst de volgende berichten nog lezen?

Comments are closed.